
İş yaşamında parlamak ve başarılı olmak isteyen bireyler için birkaç yöntem bulunmaktadır. Sizler için bu önerileri derledik…
- Hedef Belirleme ve Planlama: İş hayatında parlamak ve başarılı olmak için hedeflere sahip olmak ve sistemli şekilde bu hedefler doğrultusunda ilerlemek önemlidir. Hedeflerimiz oluştururken bir strateji izleyebiliriz. “SMART”, hedefinizin özgül, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi, zamanla sınırlı olması anlamına gelir (1).
- Sürekli Öğrenme ve gelişim: Teknoloji ve iş dünyasının sürekli olarak geliştiği bir dünyada bizim de sürekli olarak öğrenme ve kendimizi geliştirme motivasyon, istek ve davranışımızın olması önemlidir (2).
- Ağ Oluşturma: İş dünyasında parlamak, başarılı olmak için kurduğumuz ilişkiler ve profesyonel Ağlarımız önemlidir. Bu noktada hem iletişim becerilerimize hem de kendimizi geliştirme isteğimiz ve durumumuz tekrar öne çıkmaktadır (3).
- Liderlik Becerileri: Özellikle yönetim pozisyonundaki bireyler için liderlik becerileri oldukça önemlidir. Aynı zamanda liderlik becerilerinizdeki geliştirilmesi gereken yönlere yatırım yapmanız sizi iş yaşamında parlayan ve başarılı bir birey haline getirebilir (4).
- Duygusal Zeka: İş yerimizde başarılı ilişkiler kurmak ve grup halinde olan çalışmalarda etkin bir şekilde rol alma adına duygusal zekamız ve duygusal zekamızı geliştirme yönündeki atacağımız adımlar önemlidir (5).
- İletişim Becerileri: İş yerindeki başarımız için iletişim becerilerimizi etkili şekilde kullanmak ve geliştirmek hayati önemdedir (6).
- Zaman Yönetimi ve Verimlilik: En değerli şeylerden biri olan zamanımızı etkili bir şekilde yönetmek ve kullanmak iş başarımızın önemli bir bölümünü kapsar. Hem bireysel olarak iş tatmini, memnuniyeti hem de bir çalışan olarak verimliliğimiz için zaman yönetimimize katkı sağlamalıyız (7).
- Kendini Tanıma ve Kişisel Marka Oluşturma: son olarak da kendinizi tanımanız ve sunuş şekliniz iş dünyasında parlamanız adına uygulanabilecek etkili yöntemlerden biridir (8).
Bu yöntem ve öneriler bireyin iş yaşamına daha da iyi hale getirebilmek adına genel olarak sıralanmıştır. Fakat her birey farklıdır ve bu önerilerden kendine uygun olanı alıp uyarlaması önerilir.
KAYNAKÇA
- Doran, G. T. (1981). There’sa SMART way to write management’s goals and objectives. Management review, 70(11), 35-36.
- Peter, S. (1994). The fifth discipline: The art and practice of the learning organization. Random House.
- Misner, I., & Hilliard, B. (2017). Networking like a pro: Turning contacts into connections. Entrepreneur Press.
- Maxwell, J. C. (2007). The 21 irrefutable laws of leadership: Follow them and people will follow you. HarperCollins Leadership.
- Goleman, D. (1996). Emotional intelligence. Why it can matter more than IQ. Learning, 24(6), 49-50.
- Tannen, D. (1998). Talking from 9 to 5: women and men at work-language, sex and power. (No Title).
- Allen, D. (2015). Getting things done: The art of stress-free productivity. Penguin.
- Peters, T. (1999). The Brand You: 50: Or Fifty Ways to Transform Yourself from an” Employee” into a Brand That Shouts Distinction, Commitment, and Passion!, Alfred A. Knof. Inc., New York, NY.