Search on this blog

Search on this blog

Kariyer gelişiminizde dikkat edilecek hususlar bireyin özelliklerine, ne yapmak istediğine ve izlenilecek yola göre değişkenlik gösterir. Fakat bu konuda belli başlı öneriler mevcuttur. İşte kariyer gelişimi konusunda dikkat edilebilecek bazı hususlar…

  • Hedef Belirleme ve Planlama: Bir yolda ilerlemek isterken yapılması gereken ilk iş hedefleri belirlemektir. Hedef belirleme konusunda ‘SMART’ hedefleri öncül olarak alınabilir. Yani bir amaç edinirken bunun özgül, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi, zamanla sınırlı olması anlamına gelir. Bu öncüller çerçevesinde bir kariyer gelişim planı hedeflerinizi daha net ve ulaşılabilir kılacaktır (1).
  • Eğitim ve Öğrenme: Hedefinizi belirledikten sonra bu konuda etkili ve sürekli biçimde eğitim ve öğrenme atılımlarında bulunmalısınız. Kurslar, atölye çalışmaları, seminerler veya çeşitli eğitim programlarını araştırmak ve katılım sağlamak bu süreçte faydalı olabilir (2,3).
  • Ağ Oluşturma: Kariyer fırsatlarımızı değerlendirirken profesyonel ağlar ilişkiler kurmak önemlidir. İlgili sosyal medya platformları, mesleği içeren etkinlikler ve konferanslar ağınızı kurmak için faydalı olabilir (4,5).
  • Becerileri Geliştirme: Hali hazırda bulunan becerilerinizi geliştirmek ve yeni beceriler kazanmak kariyer hedefinize ulaşmanız da sizlere yardımcı olacaktır. Bu beceriler hem teknik hem de iletişim, takım çalışması, liderlik gibi konuları içeren alanlarda olabilir (6,7).
  • Deneyim Kazanma: Alınan eğitimin yanında pratik olarak da tecrübe kazanmak çok önemlidir. Katılabileceğiniz gönüllü çalışmalar, stajlar projeler sizin tecrübe kazanmanız konusunda ilerlemenin yollarından bir tanesidir (8,9).
  • Mentorlu ve Koçluk: Mentör veya koç diye nitelendirilebilecek bireylerle iletişiminizin olması size kariyerinizde ilerlemeniz konusunda rehberlik ve destek sağlayabilir. Onların tecrübelerinden, tavsiyelerinden yararlanmak kariyer yolculuğunuzda faydalı olabilir (10,11).
  • Geribildirim Almak ve Kendini Değerlendirmek: Düzenli şekilde çevrenizden geri bildirim almak ve kendinizi objektif bir şekilde değerlendirebilmek, güçlü yönlerinizi anlamanızı ve geliştirmeniz gereken yönlerinizi fark etmenizi sağlayacaktır. Bu da sizin daha emin ve bilinçli şekilde kariyer planı yapmanıza etki edebilir (12,13).

     Yukarıda bahsedilen öncüller kariyerinizde ilerlerken sizlere rehberlik edebilir fakat her bireyin durumu farklıdır ve her birey bu önerileri kendi durumuna göre uyarlayıp şekillendirebilir.

KAYNAKÇA

  1. Doran, G. T. (1981). There’sa SMART way to write management’s goals and objectives. Management review70(11), 35-36.
  2. Knowles, M. S. (1985). Applications in continuing education for the health professions: Chapter five of Andragogy in action. Möbius: A Journal for Continuing Education Professionals in Health Sciences5(2), 80-100.
  3. Knowles, M. S., Holton, E., & Swanson, R. (2005). The adult learner: the definitive classic in adult education and human resource development (6th). Burlington, MA: Elsevier.
  4. Baker, W. (2000). Achieving success through social capital: Tapping the hidden resources in your personal and business networks. (No Title).
  5. Misner, I., & Hilliard, B. (2017). Networking like a pro: Turning contacts into connections. Entrepreneur Press.
  6. Goleman, D. (2021). Leadership: The power of emotional intelligence. More Than Sound LLC.
  7. Robert, K. (1955). Skills of an Effective Administrator. Harvard BusinessReview, Jan-Feb.
  8. Dewey, J. (1986, September). Experience and education. In The educational forum (Vol. 50, No. 3, pp. 241-252). Taylor & Francis Group.
  9. Kolb, D. A. (2014). Experiential learning: Experience as the source of learning and development. FT press.
  10. Ragins, B. R., & Kram, K. E. (2007). The handbook of mentoring at work: Theory, research, and practice. Sage Publications.
  11. Gallwey, W. T. (2014). The inner game of tennis: The classic guide to the mental side of peak performance. Macmillan.
  12. Drucker, P. (2012). The practice of management. Routledge.
  13. Schön, D. A. (2017). The reflective practitioner: How professionals think in action. Routledge.