Search on this blog

Search on this blog

Boşanma hem ebeveynler hem de çocuklar için zorlu bir süreçtir. Bu süreçte çocuğunuzla doğru bir iletişim kurmanız, onun bu dönemi psikolojik, duygusal ve zihinsel açıdan daha sağlıklı bir şekilde geçirmesine yardımcı olabilir.

İşte boşanma sürecinde çocuklarınızla iletişim kurarken dikkate almanız gereken bazı öneriler:

  • Dürüst ve açık olun: Çocuğunuza olan biteni yaşına uygun bir dille, net bir şekilde açıklayın. Durumu basit ve net bir şekilde anlatmak kafalarında yanlış bilgilerin oluşmasını engelleyecektir(1).
  • Suçlamayı Önleyin: Çocuğunuzun ebeveynlerinden birini suçlamasına izin vermeyin. Boşanmanın karşılıklı ve birlikte alınan bir karar olduğunu belirtin(2).
  • Çocuğunuzu dinleyin: Çocuğunuzun duygularını ve endişelerini ifade etmesine izin verin. Güvende olduğunu bilmesini ve nasıl hissettiğini paylaşabilmesini sağlayın(3).
  • Kararlı Kalın: Boşanmanız sırasında ve sonrasında rutinlerinizi ve alışkanlıklarınızı sürdürmeye çalışın. Bu, çocukların duygusal olarak daha güvenli hissetmelerine yardımcı olabilir(4).
  • Profesyonel destekten yararlanın: Boşanma sürecinde aile veya çift danışmanlığı almayı düşünün. Bu durum, ailelerin boşanma sürecini daha sağlıklı bir şekilde atlatmasına yardımcı olabilir(5).
  • Ebeveyn olarak birlikte çalışmak: Ebeveynlerin birlikte hareket edebiliyor olması ve işbirliğinde olmaları çocukların ruh sağlığı için önemlidir. Beraber ebeveynlik yapmakta zorlanıyor ve sorunlar yaşıyorsanız danışmanlık almanız faydalı olabilir(6).

Her çocuğun boşanmaya karşı tepkisi farklıdır. Çocuğunuzun duygusal tepkilerini izlemeniz ve gerektiğinde profesyonel destek almanız önemlidir. Boşanma süreci zorlu olabilir, fakat doğru yaklaşım ve alınan destekle çocuklar süreci daha sağlıklı bir şekilde geçirebilir.

Kaynakça

  1. Emery, R. E. (2004). The truth about children and divorce: Dealing with the emotions so you and your children can thrive. Penguin.
  2. Pruett, M. K., & Jackson, T. D. (1999). The lawyer’s role during the divorce process: Perceptions of parents, their young children, and their attorneys. Family Court Review, 37(3), 297-310.
  3. Wallerstein, J. S., & Kelly, J. B. (1980). Surviving the breakup: How children and parents cope with divorce. Basic Books.
  4. Kelly, J. B. (2000). Children’s adjustment in conflicted marriage and divorce: A decade review of research. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 39(8), 963-973.
  5. Ahrons, C. R. (2007). Family ties after divorce: Long-term implications for children. Family Process, 46(1), 53-65.
  6. Maccoby, E. E., & Mnookin, R. H. (1992). Dividing the child: Social and legal dilemmas of custody. Harvard University Press.