Search on this blog

Search on this blog

  • Eğitim ve Bilgi Edinme: Deprem korkusuyla başa çıkmak adına ilk adımlardan biri deprem ile ilgili bilgi edinmektir. Depremlerin nasıl oluştuğu, deprem anında ve sonrasında neler yapılacağı hakkında bilgi sahibi olmak korku ve kaygıyı önemli ölçüde azaltabilir (1).
  • Deprem Hazırlığı: Acil durum planları hazırlayıp kendinizi ve ailenizi acil durumlara hazırlıklı kılmak sizi ve yakınlarınızı hem psikolojik hem fiziksel açıdan daha dayanıklı tutarak güvende hissetmenize yardımcı olacaktır (1).
  • Psikolojik İlk Yardım: Deprem sonrasında psikolojik ilk yardım tekniklerini öğrenmek, bu konuda bilgi edinmek siz ve çevreniz adına sakinlelştirici bir etki yaratarak kaygı ve korkunuzu daha iyi yönetebilmenize olanak tanıyacaktır (1,2,3).
  • Stres Yönetimi: Meditasyon, nefes egzersizleri, spor gibi aktiviteler sakinleşip kaygınızı kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Böylelikle deprem korkusu ve stres yaşama durumunuz azalabilir. Stresle başa çıkmak adına bilimsel yöntemleri araştırıp öğrenmeniz faydalı olabilir (2).
  • Profesyonel Yardım: Eğer ki yaşadığınız korku sizin günlük yaşamınıza devam etmenizde zorlayıcı bir engel oluşturuyorsa bir profesyonelden yardım almanız önerilir (2,3).
  • Sosyal Destek: Çevrenizle, ailenizle, toplumdan kişilerle konuşmaki kendinizi anlatmak ve aynı şekilde onları dinlemek duygusal ve sosyal destek ihtiyacınızı önemli ölçüde sağlayarak deprem korkunuzla baş etmenizde önemli bir kaynak oluşturur (2,4).
  • Duygusal İfade: Duygularınızı ifade etmeli, anlatmalısınız. Korku ve endişelerinizi dile getirmek önemli ölçüde içsel gerginliğinizi azaltarak rahatlama sağlayacaktır (4).

     Her birey kendi korkusunu yaşar, bu durum kişiseldir ve birbirinden farklıdır. Dolayısyla kendinizi tanıyıp, durumunuzu fark edip ne yönde bir ihtiyacınız olduğunu tespit ederek gerekli müdahaleyi hem kendi kendinize yapabilmeli hem de bunun yetersiz kaldığı durumda bir uzmandan destek istemelisiniz.

KAYNAKÇA

  1. Bisson, J. I., & Lewis, C. (2009). Systematic Review of Psychological First Aid. WHO Press.
  2. Hobfoll, S. E., Watson, P., Bell, C. C., Bryant, R. A., Brymer, M. J., Friedman, M. J., … & Ursano, R. J. (2007). Five essential elements of immediate and mid-term mass trauma intervention: Empirical evidence.
  3. Brymer, M., Jacobs, A., Layne, C., Pynoos, R., Ruzek, J., Steinberg, A., … & Watson, P. (2006). Psychological first aid: Field operations guide (2nd ed.).
  4. Kyutoku, Y., Tada, R., Umeyama, T., Harada, K., Kikuchi, S., Watanabe, E., … & Dan, I. (2012). Cognitive and psychological reactions of the general population three months after the 2011 Tohoku earthquake and tsunami. PloS one, 7(2), e31014.