Search on this blog

Search on this blog

İltifat almak insanların hoşuna giden bir durumdur ve birinin sizi pozitif şekilde değerlendirmesi dolayısıyla da sizi beğendiği anlamına gelir. İltifat edilmesi, insanlar arasındaki sosyal ilişkileri düzenler, güçlendirir, olumlu tecrübeler kazandırır ve beğenilip ve takdir edildiğinizi hissettirebilir.

     İltifat almak bireyin özsaygısına da olumlu katkıda bulunabilir. Yapılan bir araştırmada diğer bireylerden olumlu yanıt almanın özsaygıyı arttırdığını ve bireyin kendini daha iyi hissetmesine katkıda bulunduğu görülmüştür(1). Ayrıca iltifat almak bireyde motivasyonu olumlu yönde etkileyerek bireyin herhangi bir durumdaki harcaması gereken çabayı da arttırabilir(2).

     İltifatlara verilen yanıt ve bu yanıtın şekli önemlidir çünkü bireyler arası ilişkiyi güçlendirebilir veya zayıflatabilir. İltifat almak kişiye kendini değerli hissettirir ve ilişkilere olumlu etki yapar. İltifatlara yanıt verirken kullanabileceğiniz bazı stratejiler şunlardır:

  • Teşekkür Edin: Karşınızdaki kişinin samimiyetini ve değerini takdir ettiğinizi göstermek için gelen iltifatınıza basit bir “Teşekkür ederim” ile karşılık verin.
  • İltifatları Kabul Edin: Sadece “teşekkür ederim” diyerek iltifatları kabul etmek, negatif bir şekilde reddetmekten daha olumlu bir yanıt verme yoludur. İltifat almak diğer kişinin olumlu düşüncelerini doğrulayabilir.
  • Birbirinize İltifat Edin: İltifatlara birbiriniz hakkında olumlu konuşarak karşılık vermek, samimiyetinizi ve karşılıklı olumlu duygularınızı artırabilir.
  • İltifatlara Karşı Hassasiyet: Bir iltifat aldıktan sonra daha detaylı bir sohbete başlamak veya karşıdaki kişinin niyetini daha iyi anlamak için sorular sormak iltifatın değerini artırabilir.

     Fakat bazı bireyler iltifat almaya alışkın olmayabilir ve dolayısıyla da nasıl bir tepki vermeleri gerektiğini bilemeyebilirler. Önemli olan iltifatı samimi şekilde kabul etmek ve yine samimi şekilde karşılık vermektir. Samimiyetten yoksun iltifatlar bireyler arasındaki ilişkiye zarar verebilir bu sebeple abartı ve gerçeklikten uzak iltifatları kullanmamakta fayda vardır.

KAYNAKÇA

  1. Yılmaz, S., & Bahçekapılıoğlu, A. (2010). İçsel özsaygı ve olumlu geri bildirim arasındaki ilişkinin incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(2), 209-223.
  2. Henderlong, J., & Lepper, M. R. (2002). The effects of praise on children’s intrinsic motivation: A review and synthesis. Psychological Bulletin, 128(5), 774-795.