Search on this blog

Search on this blog

Geri bildirim almak iletişim sürecinin önemli bir parçasıdır. Bireyler hayatlarının her alanında etrafındakilerle iletişim halindedirler. Bu iletişim sonucunda doğru şekilde algılanıp algılanmadıklarını anlayabilmek adına geribildirim almak ve vermek önemlidir (1,2,3).

     Geri bildirim almak ve vermek bireyin kendi kişisel gelişimine, performansına, çevresiyle uyumuna, ve iletişim becerilerine olumlu katkıda bulunur. Geri bildirimler olumlu (pekiştirici) ve olumsuz (düzeltici) olduğu gibi aşağıdaki şekillerde de olabilir (1,2,3).

Sözlü Geri Bildirim: Başkasının hareket veya performansı üzerine sözlü ifadelerle yorumda bulunmaktır (1).

Yazılı Geri Bildirim: Yazılı formlar, e posta veya diğer yazılı materyaller aracılığıyla iletilen geri bildirimlerdir (2).

Doğrudan (Açık) Geri Bildirim: Bir performans veya durumla ilgili açık ve doğrudan yorumlarda, geri bildirimlerde bulunmaktır (3).

Dolaylı (Kapalı) Geri Bildirim: Bireyin performansını dolaylı yollarda etkileyen veya düşündüren durumlardır (3).

     Geri bildirimler, alan kişi için kendi performansını nasıl geliştirebileceğine yönelik bir yol haritası sağlar. İyi bir geri bildirim açık, odaklı, özzgün ve yapıcı nitelikte olmalıdır (3).

KAYNAKÇA

  1. Hattie, J., & Timperley, H. (2007). The power of feedback. Review of Educational Research, 77(1), 81-112.
  2. London, M. (2003). Job feedback: Giving, seeking, and using feedback for performance improvement. Lawrence Erlbaum Associates.
  3. Kluger, A. N., & DeNisi, A. (1996). The effects of feedback interventions on performance: A historical review, a meta-analysis, and a preliminary feedback intervention theory. Psychological Bulletin, 119(2), 254-284.