Search on this blog

Search on this blog

Kurumlarda çalışanların etkileşimleri, iletişimleri, verimli ve sağlıklı bir çalışma ortamı kurmak adına önemlidir. Bu konuda bazı önemli noktaları aşağıda sizler için derledik.

  • Saygı ve Profesyonellik: Bir kurum altında çalışırken, insanlarla birlikte çalışmak durumundasınızdır. Bu birlikteliğin gerektirdiği bir takım sınırlara saygı gösterilmelidir. Herkesin bilgi birikimi, tecrübesi, yetenekleri, ilgi alanları, iyi olduğu veya geliştirilmesi gereken yönleri farklıdır ve bu özelliklere çalışanlarca saygı duyulmalıdır (1).
  • Açık İletişim: Birçok insanın bir arada çalıştığı bir kurumda açık iletişim önemlidir, ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözümünde ve işbirliği kurmada kilit rol oynar. Yapılan araştırmalar açık iletişim kurmanın çalışanların memnuniyetini ve işe uyumunu olumlu yönde etkilediğini ortaya koymaktadır (2).
  • Empati ve Dinleme Becerileri: Empati kurulması ve açık iletişimin benimsenmesi çalışanlarının birbirini daha iyi anlamasına ve birbirlerinin bakış açılarından olaylara ve durumlara bakabilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda birbirini iyi dinleyen insanlar daha iyi işbirliğine girebilir ve birbirlerine duydukları güven daha sağlam olabilir (3).
  • Geri Bildirim Kültürü: Geri bildirim vermek ve bu kültürü benimsemek çalışan ilişkileri açısından oldukça önemlidir. Çalışanların birbirine dengeli ve yapıcı şekilde geri bildirimde bulunması hem gelişimlerinE katkıda bulunur hem de düzenli olarak iyileşmeyi teşvik eder. Olumlu veya olumsuz geri bildirimlerin dengeli ve yapıcı bir şekilde verilmesi önemlidir (4).
  • Çatışma Çözümü: Birden fazla insanın bir arada yaşadığı bir şirkette çatışmanın olması olağandır. Çatışmaların çözümü, çözüm stilleri, sağlıklı şekilde çözülebilmesi ve etkili şekilde yönetilmesi çalışanların arasındaki iletişimi güçlendirip ve genel atmosferi iyileşmesini sağlayabilir (5).
  • Takım Çalışması ve İşbirliği: Çalışanların bir grup halinde iletişim kurarak, işbirliği yaparak çalışabilmesi farklı yeteneklerin ve bakış açılarının bir araya gelmesini sağlar. Aynı zamanda işbirliğine teşvik etmek ve takım çalışması iş yerinde çalışan memnuniyetini ve iş verimliliğini arttırabilir (6).

   Yukardaki öneriler bir iş yerinde çalışanların iletişim kurmasının niteliğine ve yönünü gösterir aynı zamanda verimliliğin artması ve daha sağlıklı bir atmosferin oluşması için gerekli sayılabilecek unsurlardır. Fakat her iş yeri benzersizdir ve her iş yerindeki insanlar farklıdır, bu sebeple önerilen uygulanması kurumun ve kişilerin ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterebilir.

KAYNAKÇA

  1. Adu-Oppong, A. A., & Agyin-Birikorang, E. (2014). “Communication in the Workplace: Guidelines for improving effectiveness”. Global Journal of Commerce & Management Perspective, 3(5), 208–213.
  2. Bosworth, P. (2021). “The Power of Good Communication in the Workplace”. Leadership Choice.
  3. Cheney, G. (2011). “Organizational Communication in an Age of Globalization: Issues, Reflections, Practices”. Waveland Press.
  4. Keyton, J. (2011). “Communication and Organizational Culture: A Key to Understanding Work Experience”. Sage.
  5. Tourish, D. (2010). “Auditing Organizational Communication: A Handbook of Research, Theory, and Practice”. Routledge.
  6. Lunenburg, F. C. (2010). “Communication: The Process, Barriers, and Improving Effectiveness”. Schooling, 1(1), 1-10.