
Birey olarak gün içerisinde ve yaşamınız boyunca insanlarla iletişim halindeyiz ve bu noktada kendimizi ifade ediş şeklimiz, bunu ne derecede etkili yapabiliyor oluşumuz önem arz etmektedir. Bireylerin kendilerini daha ifade edebilmeleri için birtakım önerileri sizler için derledik.
- Etkili İletişim Becerileri: İletişim becerilerini etkili bir şekilde kullanabilmek bireyin kendini ifade edebilmesinin temelini oluşturur. Bilinmelidir ki iletişim yalnızca sözel değildir ve bir bütün halinde etkilidir. Vücut hareketleri, jest ve mimikler, ses tonu da oldukça önemlidir (1).
- Duygusal Zeka: Duygularımız, düşünce ve davranışlarımızla bir bütün halinde hareket ederek kendimizi ifade etmemizi sağlar. Bu sebeple duygusal zekamız kendimizi ifade etmemizde önemlidir (2).
- Dinleme Becerileri: Etkin ve etkili dinleme karşılıklı saygı ve anlayış artıracağı için iletişim kurarken daha iyi sonuçlar almamızı sağlar (3).
- Açık ve Öz Konuşma: İletişim kurarken açık ve öz bir şekilde konuşmak karşı tarafın bizi daha iyi anlamasını sağlayacaktır (4).
- Sosyal Beceriler ve Empati: Empati ve sosyal becerilerimizin iyi olması i̇letişim kurarken hem daha iyi anlayıp hem de daha iyi anlaşılmamızı sağlayacaktır. Dolayısıyla bu iki noktaya geliştirmeye çalışmak kendimizi ifade ederken önemlidir (5).
- Kendini Tanıma ve Kendine Güven: Kendimizi ne kadar iyi tanırsak ve güven duyarsak, o kadar iyi şekilde karşı tarafa kendimizi açıklayabiliriz (6).
- Sunum Becerileri: Sunum becerilerimizi iyileştirmek bir topluluk önünde konuşurken kendimizi daha iyi ifade etmemizi sağlar (7).
- Geribildirim Almak ve Uygulamak: Düzenli ve etkili şekilde geri bildirim alır ve bu geri bildirimleri yararlı olacak biçimde dönüştürürsek kendimizi ifade etmede iyi şekilde yol alacağızdır (8).
Yukarıda bahsedilen öneriler bireylerin kendilerini ifade etme becerilerini geliştirmek için kullanabilecekleri genel yöntemlerdir. Fakat her birey farklıdır ve her bireyin geliştirmesi gereken yönleri de farklılık gösterir. Bu önerileri kendinize göre uyarlamak ve hedefinize uygun hareket etmek önemlidir.
KAYNAKÇA
- Mehrabian, A. (1971). Silent messages (Vol. 8, No. 152, p. 30). Belmont, CA: Wadsworth.
- Goleman, D. (2001). Emotional intelligence: Issues in paradigm building. The emotionally intelligent workplace, 13, 26.
- Covey, S. R. (2020). The 7 habits of highly effective people. Simon & Schuster.
- Heath, C., & Heath, D. (2007). Made to stick: Why some ideas survive and others die. Random House.
- Brown, B. (2018). Dare to lead: Brave work. Tough conversations. Whole hearts. Random house.
- Dweck, C. S. (2006). Mindset: The new psychology of success. Random house.
- Carnegie, D. (2013). The Art of Public Speaking. Wyatt North Publishing, LLC.
- Stone, D., & Heen, S. (2015). Thanks for the feedback: The science and art of receiving feedback well. Penguin.