Search on this blog

Search on this blog

Kişisel gelişim, bireyin yeteneklerini, potansiyelini keşfetme, en iyi şekilde kullanma ve hayat kalitesini arttırma sürecine işaret eden bir kavramdır. Bireyin duygusal, fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimini ve kapasitesini arttırmaya yönelik bir süreçtir.

     Kişisel gelişim için bazı temel öğeler şu şekildedir:

  • Öz-Farkındalık: Kişisel gelişim için temel unsur bireyin kendi duygu, düşünce ve davranışlarını fark edip anlamanlandırabilmesi yani öz-farkındalığa sahip olmasıdır(1).
  • Öz-Değerlendirme: Bireyin kendi güçlü ve zayıf yönlerini gerçekçi bir şekilde tanıyıp değerlendirebilmesi kişisel açıdan gelişmenin önemli bir öğesidir(2).
  • Hedef Belirleme: Bireyin yaşamında gerçekleştirmek istediği durumları açıkça belirleyebilmesi ve bu hedeflere ulaşmak için çaba sarfetmesi birtakım stratejiler geliştirmesi önemlidir(3).
  • Yaşam Boyu Öğrenme: Bireyin öğrenme isteğinin devam ediyor olması onun değişen yaşam koşullarına adapte olmasını kolaylaştıran ve bu konudaki yeteneklerini de geliştirecek bir ortam yaratır(4).
  • İlişkiler ve Sosyal Beceriler: Etrafımızdaki insanlarla olan iletişimimiz bizim üzerimizde azımsanamaz öneme sahiptir. Bireyin etrafındaki kişilerle kurduğu sosyal ilişkiler ve bu ilişkileri sürdürme becerisi onun kişisel gelişiminde önemli bir yere sahiptir(5).
  • Stresle Başa Çıkma: Bireyin yaşamında karşılaştığı zorlu ve stres verici durumlarla başa çıkma stratejilerini geliştirmesi kişisel gelişiminde önemli pay sahibidir(6).
  • Motivasyon: Bireyin işsel ve dışsal motivasyon kaynaklarını bilmesi hedeflerine ulaşabilmesinde önemlidir. Nelerin onu motive edeceğini fark eden birey daha sistemli bir şekilde hem hayattaki ilerlemesini hem de kişisel gelişimini olumlu yönde etkiler(7).

KAYNAKÇA

  1. Sutton, A. (2016). Measuring the effects of self-awareness: Construction of the Self-Awareness Outcomes Questionnaire. Europe’s journal of psychology, 12(4), 645.
  2. Bandura, A. (1977). Self-efficacy: Toward a unifying theory of behavioral change. Psychological review, 84(2), 191.
  3. Locke, E. A., & Latham, G. P. (2002). Building a practically useful theory of goal setting and task motivation: A 35-year odyssey. American psychologist, 57(9), 705.
  4. Jarvis, P. (2009). Learning to be a person in society. Routledge.
  5. Goleman, D. (1995). Emotional intelligence. Bantam.
  6. Lazarus, R. S., & Folkman, S. (1984). Stress, appraisal, and coping. Springer publishing company.
  7. Deci, E. L., & Ryan, R. M. (1985). Intrinsic motivation and self-determination in human behavior. Plenum.